Färganalys på riktigt

Det finns många olika system för färganalys. Jag arbetar med True Colour International av fler skäl.

NEUTRALA PALETTER


Ett vanligt fyrtonssystem (vinter/vår/sommar/höst) bygger på en förenklad uppdelning av varma och kalla färger. I själva verket är de flesta neutrala, alltså varken är 100% varma eller 100% kalla. Åtta av tolv paletter är därför neutrala. 


KONST, MODE OCH VETENSKAP MÖTS


Metoden bygger på modern färglära (Munsell Color System) och därför ger den korrekta, opartiska och replikerbara resultat. Samtidigt har färgens djupare betydelse i relation till individen en självklar plats i analysen. 


NATURLIG FÄRGHARMONI


Skönhet definieras som naturlig färgharmoni vilket innebär att färger med likande egenskaper grupperas tillsammans. Det är den här principen som naturen arbetar efter. Färganalysen bygger inte på skiftande estetiska preferenser, utan ett mönster för skönhet som vi har lärt oss under tusentals år


KONTROLLERAD METOD


Om du vill ha ett resultat som du kan lita på så måste analysen utföras i verkligheten, med korrekt ljus och omgivning. Digital analys är mycket osäker. Skärmar är opålitliga när det gäller färgåtergivning och ett foto kan aldrig fånga färgers fulla komplexitet.

Färganalys Stockholm

"Att hitta tillbaka till ett yttre uttryck som stämmer överens med vårt inre skapar en total harmoni, inte bara på ytan."

Därför fungerar det

Färganalys har en lång historia och en spännande teoretisk grund. Det är ingen slump att modern färganalys är så bra!

SIMULTANKONTRAST


1855 beskriver den franske kemisten Michel Eugene Chevreul hur en kvinnas hud framträder på olika sätt beroende på vilket tyg hon draperas i när hon sitter sitter modell för porträtt. Det beror på att ögat spontant förstärker kontrast mellan färger. En färg uppfattas alltså olika beroende på närliggande färger. Skeptisk? Observera hur ovalen i illustrationen tycks ändra färg beroende på bakgrunden. 


Chevreuls iakttagelse är fortfarande relevant. Simultankontrast är ett vetenskapligt erkänt optiskt fenomen och en grundpelare i färganalys. Man söker nämligen efter de färger som ger minimal optisk förvrängning. Resultate? Du ser ut precis som dig själv, i den bästa och mest sanna versionen. 

Simultankontrast
Färganalys Munsell

SUBJEKTIVT TIMBRE


Subjektivt timbre observerades av konstnären, mystikern och Bauhausläraren Johannes Itten på 1920-talet.


När Itten lät sina elever fritt måla färgharmonier fann han att de alla valde färger som reflekterade deras egen färgsättning. Vi dras till de färger vi ser i spegeln, de är ett med oss. Färgharmoni är ett visuellt uttryck för vilka vi är.


Numera lever vi i ett ständigt bildflöde och vi tappar lätt kontakten med vår naturliga färgkänsla. Att hitta tillbaka till ett yttre uttryck som stämmer överens med vårt inre skapar en total harmoni, inte bara på ytan. Subjektivt timbre är den andliga dimensionen av färganalys. Många upplever att de känner sig bekvämare i sig själva när de hittar sina färger.FÄRG I TRE DIMENSIONER


Under 1900-talet växte flera system för personlig färganalys fram. Vad dessa saknade var dock ett vetenskapligt förhållningssätt.

År 2000 grundades Sci\ART av Kathryn Kalisz, Master Munsell Colorist och CEO för Sci\ART Global. Hon applicerade Albert H. Munsell teorier på färganalys.


Munsell-systemet liknar svenska NCS (Natural Colour System), och används ofta internationellt. Färg har tre egenskaper: kulör (själva färgen, temperaturen), valör (mörk- eller ljushet), kulörthet (intensitet, klarhet). Alla färger har en kombination av dessa tre egenskaper och det är det som utmärker färgens karaktär. Varje palett består av färger med liknande egenskaper, precis som varje individ har en färgsammansättning som utmärks av en viss kombination av färgkvaliteter.


Genom att skapa ett logiskt och schematiskt ordnat system utifrån modern färglära revolutionerade Kalisz färganalys.


IDAG


Kalisz utbildade fem studenter i Sci\ART. En av dessa är Amelia Butler i Australien som sedan utvecklade True Colour International, en fristående metod med fokus på naturlig färgharmoni. Idag finns en handfull analytiker utbildade i TCI-metoden spridda över världen. Hösten 2022 börjar jag att utbilda nya True Colour International färganalytiker i Europa.

 
 
 
 

Boka din analys

Fyll i formuläret för bokningar och förfrågningar, eller skicka ett mail: asa@thecolourinsight.com


Jag hör av mig inom två dagar, titta i skräpkorgen om du saknar svar!


/ Åsa